Mitől válhatsz sikeressé értekezletvezetőként is?!

Végeláthatatlanul hosszú a sora azoknak a forrásoknak, ahonnan a sikerre vágyók inspirálódhatnak, trükköket csenhetnek el, bevállt recepteket próbálhatnak ki, hogy beálljanak a legprofibb, legsikeresebb, legboldogabb emberek, szakemberek sorába. Vajon a siker recepje általános? Meg lehet pontosan fogalmazni, mi a sikeres üzletemberek titka? IGEN.  Viszont, nem árt menetközben jól megfogalmazni önmagunknak, hogy miben, hol, hogyan szeretnénk sikeresek lenni!

A siker általános recepje legkönnyebben úgy határozható meg, ha azonnal megfogalmazzuk az ellentétjét, azaz szembeállítjuk magával a sikertelenséggel.

A sikertelen emberek legismertebb jellemzői, hogy :

  •        legtöbbször tudomást sem vesznek az elakadásokról, nagyon passzívak és makacsok
  •        ha kudarc éri őket, csak sajnálják magukat, azaz jellemzően lamentálnak azon, hogy valami már megint nem sikerült
  •        folyton ugyanolyan problémákkal, hibákkal szembesülnek, nem tanulnak a történtekből
  •        ha meg is szabadulnak a visszahúzó elemektől, akkor sem keresnek új perspektívákat, nem tartják mozgásban a dolgokat
  •        általában észre sem veszik maguktól, hogy hibáznak/hibáztak
  •        magabiztosan ragaszkodnak a rossz elképezléseikhez, félnek vállalni a változást (A változásban nem a tanulásra való lehetőséget látják!)
  •        nem kommunikálnak jól, nem tudják megosztani a gondolataikat, ideáikat úgy, hogy mások is azonosulni tudjanak velük (egy rossz idea esetében, mondjuk ez annyira nem rossz! J )!

A sikeres ember, ezzel szemben, proaktív! Olyan, aki, ha hibát követ el, akkor képes tanulni belőle: változtat vagy szanál! A lényeg egy: folyamatos mozgásban tartja a dolgokat! Tudja, hogy fontosak az új nézőpontok, ezért amikor csak lehet és akitől csak lehet inspirálódik!

A sikerre való program-beállítást magunknak kell elvégezni! Ez egy tanulási képesség, amely elsajátításával képesek leszünk a felismerésre, és önmagunk jelenlétének megtapasztalására saját dolgainkban!

A folyamatos tanulás nélkül elképzelhetetlen lenne a siker! Ha nem tartjuk a lépést a minket körülvevő világgal, akkor igazából másoknak sem tudunk jól utat/teret engedni.

Milyen az amikor egy vezető sikeres? Ő szolgálja  a csoportot vagy a csoport őt?

A sikeres vezetőnek vannak mintái és kapcsolódási pontjai. Folyamatosan megkérdőjelezi az őt körülvevő körülményeket. Előre néz, küldetése, missziója van! Képes elhagyni a komforzónáját, bátor, kockáztat. Hiteles és kiállásával példát és bizalmat sugall! Úgy építi csapatát hogy abban minden tag kapcsolódni tudjon egymással, vele, a vezetővel és a közös, nagyszabássú “tervvel” is!

A sikeres vezető minden értelemben jól működik: szellemileg és fizikailag is. Összhangban van magával, ismeri és elismeri csoportja működését, szándékait, igényeit. Szolgálja őket és ezáltal a csoport is szolgálni fogja őt! A sikeres vezető kapocs az idea és a csapat között: látja a szerepét, hogy neki kell irányba állítani a hajót, hogy az rendkívüli teljesítményre legyen képes. Tisztán kormányoz: információt, szabadságot és döntési jogot ad emberei kezébe, mert tisztában van vele, hogy ez erősíti a közös együttműködésüket.

A siker érzése nem állandó, ellenben igazi adrenalin. Önmagunknak és munkatársainknak is! Hogy folyamatosan jelen tudjuk tartani az előhíváshoz szükséges kompetenciákat, időnként érdemes feltennünk magunk néhány egyszerű kérdést:

  •        Sikeresnek érzed magad?
  •        Mennyire?
  •        Mi kell ahhoz, hogy elégedett legyél a teljesítményeddel?
  •        Mikor érezted magad a legsikeresebbnek? Mi a közös a sikeres időszakaidban?
  •        Mit szeretnek tőled mások ellesni, megtanulni?
  •        Honnan tudod, hogy jól végzed a munkádat?

A siker folyamatos lendület, tanulás, figyelem, koncentráció, fókusz és HIT! A sikeres vezető nem építi izzadság szaggal maga köré a csapatot, hanem az szinte önmagától felépül köré. Mennyivel jobb egy olyan csoportban és ügyön dolgozni, amiben hiszünk!

A te csapatod nem így működik? Akkor áss a mélyére! Ha kell, ne hezitálj, változtass: önmagadon, a csapat összetételén, bármin, ami az útjába áll annak, hogy teljesíteni tudd a vezetői missziódat!