Sokan megkérdezik tőlem, hogyan alakult ki nálam ez a szívszerelem, hogy én az értekezlet helyzeteket ennyire szeretem?!

Számtalan coaching és szervezetfejlesztési folyamat van a hátam mögött. Megbízásaim során, a partner cégek életében, mindig volt olyan projekt (minőségbiztosítási – rendszerek bevezetése, technológiai feljesztés, LEAN projekt vagy egyéb, jelentősebb változtatás), amihez soft fejlesztési módszerekkel és változás management eszközökkel nyújtottam támogatást. Legtöbbször szabad kezet kaptam, azaz nagy szerencsém volt, tetszőlegesen alkalmazhattam módszereimet a csoporthelyzetekhez. A résztvevők szemontjából, ezek a körülmények, mindig szimpla értekezletek voltak, módszertanilag viszont jelentősen eltértek attól, amit a szakmai vezetőjük tartott volna. Az én szerepem abban mutatkozott meg markánsan, hogy a helyzetből a maximális eredményt, a lehető legfókuszáltabb tanulást és jó élményeket hoztunk ki. Nekem nagy pluszt adott, hogy a csoport probléma megoldásához direktben hozzá tudtam járulni. Eredményorientáltan futottam neki ennek a szakmának. A későbbiekben és most is erre a szerepre törekszem.

Munkahelyi értekezletÉrezhetően és erősen szippantott magába ez a világ és észrevettem, hogy teljes figyelmemmel odavagyok ezekért a szituációkért. Sokáig fel sem tűnt, hogy tipikusan megtalál engem minden helyzetben, hogy értekezletet, irodai nem elutazós workshopot, csoportmunkát kell facilitálnom, végül rájöttem, hogy nem tudom kikerülni. Átlátom a helyzet összetettségét, segíteni tudok, hogy partnereim meg tudják alkotni a saját élményértekezleteiket, ahelyett, hogy üzleti problémákat elvonulós csapatépítő hétvégékkel próbálnának orvosolni.

Izgalmas és tanulással teli időszak volt. Igazi alkotás. Szakmai tudásomat az ösztöneim is segítették, hogy felismerjem a hiányosságokat és találjak a csoportokra szabott, személyes megoldásokat. A leghatékonyabb módszert választottam: a munkakörnyezetben, gyakorlatba ágyazva hagytam, hogy a csoportok kisérletezhessenek olyan együttműködési formákkal, amitől eredményesebbek lesznek a munkahelyi megbeszéléseik. A gyakorláson, gyakorlatokon keresztül megtanulták a résztvevők azt, hogy hogyan tudják sikeresen továbbgördíteni a munkájukat, miként tudnak egy magasabb szinten együttműködni egymással.

A mai napig nagyon szeretem ezt a munkaformát. Ilyenkor egy kicsit bepillantást nyerek a megbízók munkaéletébe, külsősből félig belsős leszek. Az ő kontextusukban tudok velük együtt dolgozni. Ez nekik is élmény, hiszen ugyanazt csinálhatják, ugyanott, amit szoktak. Helyben, a helyükön vannak. Minden tekintetben. Szerintem ez egy igen jó útja a tanulásnak. Ez, számomra, olyan Peter Senge féle tanulás: kontextusba ágyazott cselekvés: a kontextus minden esetben fix csak a cselekvéseinkben vagyunk rugalmasabbak.

A csoportmunkák pozitív fejlődésével az én erőm is megsokszorozódott.

Nem volt más út. Rájöttem, hogy meg kell mutassam, akinek csak tudom, hogy az egész értekezlet kultúrát lehet másképp, előremutatóan is kezelni, alkalmazni.

Ezért, amit tudtam, strukturáltam. Szépen lassan kikerültek a fiókból az évek során felhalmozott gondolatok, gyakorlatok és rendszerbe helyeztem mindent, amit tudok. Az így megszületett MeetingMentor tananyagok, coaching folymatok, workshopok, mostmár csak arra várnak, hogy mindenkinek hasznot hozzanak.
A tőlem telhető legnagyobb szeretettel és szakmaisággal állítottam össze a Meeting Mentor programot! Kattints rá, olvass bele! Légy részese az eufóriámnak!

Hegyi Nóra